BOEK★★★★☆

‘Jaar nul’ is een kleurrijk, weldoordacht boek over een late vaderwens

 

Ook het allergewoonste is uniek voor wie het zelf meemaakt: dat is het verhaal van ‘Jaar nul’, de tweede grafische roman van de Nederlandse tekenaar Frenk Meeuwsen. Een kleurrijk, intelligent boek over een late vaderwens.

Frenk Meeuwsen beschrijft hoe na jaren van aarzeling bij hem het prangende besef groeit dat hij toch vader wil worden, waarna hij met zijn vriendin de spannende weg inslaat naar samen zwanger zijn, bevallen en verliefd worden op je baby.

Maar vóór het zover is, is er nog meer dan één hobbel te nemen. In het hoofdstuk ‘Traag zaad’ wordt Frenk, die geboren is in 1965 en dus niet meer van de jongsten is, overvallen door de gedachte dat hij misschien niet meer vruchtbaar is. Of dat hij een kind ter wereld brengt met asperger of autisme. Ironisch genoeg is dat hoofdstuk roze gekleurd, doorgaans de kleur van de roze bril of wolk.

In 2017 verscheen het eerste boek van Frenk Meeuwsen, ‘Zen zonder meester’, waarin hij in zwart-wit zijn filosofische avonturen in Japan met verve heeft behandeld. Nu werkt Meeuwsen met kleur en dat doet hij uiterst doordacht. De lastige bevalling in het ziekenhuis is bijvoorbeeld precies weergegeven in chirurgisch groen, een paniekaanval is dan weer in bruin ondergedompeld en zijn dromen zijn blauwzwart.