ZEN ZONDER MEESTER op stripINFO

Mar 9, 2018 | PERS

Zen zonder meester 

Er zijn zo van die boeken die je op je gemak leest. Dan eens een paar pagina’s, een paar dagen later nog eens een hoofdstuk, en zo verder.. Dit is zo eentje. Je leest dit niet in één keer uit. Je leest een paar verhalen en je zet de boek even aan de kant. Die paar verhalen zijn al genoeg om je even doen na te denken, de zaken anders te bekijken. Of ik meer zen ben na het lezen? Ik weet het niet, maar dat ik bijgeleerd heb en nagedacht heb, dat staat vast. En met plezier ook. Dit boek probeert niet zijn grote gelijk te halen, maar gewoon een ander standpunt te geven… en bijna ongemerkt stap je mee in de zen-filosofie, wat en hoe in het moderne leven. Geen grote revolutie van je leven, gewoon een anders benaderen van de zaken. Je moet je leven immers niet overhoop halen of grootse dingen doen, maar gewoon zijn… klinkt gemakkelijk, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Ja, dit is een traag boek, maar eentje dat ik zeer graag over een week (nou ja, twee weken) gelezen heb. Het slaagt in zijn opzet om je mee te nemen in een ontdekkingstocht naar een andere manier van denken over zaken en is toch niet opdringerig. Het verkoopt niks (integendeel zelfs) en weet tezelfdertijd alles zeer nuchter en modern te benaderen. Mooi gedaan.

De tekeningen zijn zwart-wit en eerder sober. Details genoeg om de omgeving te schetsen, maar niet genoeg om je erin te verliezen. Het moet een setting weergeven, niet meer, niet minder. Daarin beweegt het hoofdpersonage en hij krijgt dan ook de meeste aandacht. Terecht want zijn gelaatsuitdrukkingen en zijn gedachtegangen zijn de kern van de zaak. Je gaat mee op die reis door het hoofdpersonage en met de tekenaar om zo te leren wat die laatste in al zijn ervaringen met de Oosterse wereld al in zich heeft opgenomen.

In het kort: een ontdekkingstocht die de moeite is om te ondernemen.